Click & Win!
Let your journey begin!Κάνε Register και κέρδισε μοναδικές προσφορές για Shopping!

Ρόδος

Τελικοί Προορισμοί:

Η Ροδίτικη κουζίνα αποτελεί χαρακτηριστικό εκπρόσωπο της μεσογειακής διατροφής. Βασικό συστατικό της είναι το ελαιόλαδο.


Τοπικές Γεύσεις 


Στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νησιού θα βρείτε σπεσιαλιτέ από όλο τον κόσμο, αλλά και μοναδικά παραδοσιακά πιάτα, διαχρονικές δημιουργίες των γυναικών του νησιού. Οι πρώτες ύλες είναι άφθονες. Η Ρόδος παράγει αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, τα βουνά είναι γεμάτα βότανα και μυρωδικά και ως νησί έχει άμεση πρόσβαση στα προϊόντα της θάλασσας.

Η Ροδίτικη κουζίνα αποτελεί χαρακτηριστικό εκπρόσωπο της μεσογειακής διατροφής. Βασικό συστατικό της είναι το ελαιόλαδο. Η ελιά καλλιεργείται στο νησί από τα πανάρχαια χρόνια και λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας αλλά και της πολύχρονης πείρας των αγροτών, το λάδι της είναι αρίστης ποιότητος. Το ροδίτικο εξαιρετικό παρθένο έχει έντονο κιτρινοπράσινο χρώμα, πλούσια γεύση, λεπτό άρωμα και αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) (Protected Geographical Indications - PGI). Παράγεται από τις ποικιλίες θρουμπολιά και κορωνέικη, προτιμάται ιδιαίτερα στις σαλάτες και στην υγιεινή διατροφή και καταναλώνεται πολύ ευχάριστα τόσο ωμό όσο και  μαγειρεμένο.

Στη Ρόδο κάθε χωριό έχει τις δικές του σπεσιαλιτέ.

-Στον Αρχάγγελο φτιάχνουν το ριφικί, ραχοκοκαλιά κατσικιού ή αρνιού γεμιστή με ρύζι, που ψήνεται μέσα σε πήλινο τσουκάλι όλη νύχτα.

-Στη Λίνδο έχουν τα γιαπράκια, μείγμα από κιμά, ρύζι, κρεμμύδι, πολτό ντομάτας και άνηθο, τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα και μαγειρεμένο σε χυμό ντομάτας, χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Παρεμφερές έδεσμα είναι και τα ντολμαδάκια με φακές και ρύζι, που τυλίγονται είτε σε αμπελόφυλλο είτε σε φύλλο κυκλάμινου. Από τη Λίνδο προέρχεται και το γαμοπίλαφο, πιλάφι με ρύζι και ρεβίθια, μαγειρεμένο σε ζωμό κρέατος.

-Ο Μεσαναγρός φημίζεται για την κουλουρία, σούπα με χειροποίητα, μακρόστενα ζυμαρικά και κατσικίσιο κρέας, που κατά παράδοση σερβίρεται στους γάμους.

-Γενικώς, στα χειροποίητα ζυμαρικά, όπως τα πλαστά μακαρόνια με σκόρδο ή το λουκούμι (είδος χυλοπίτας), η Ρόδος έχει παράδοση, η οποία δεν πρέπει να είναι άσχετη με το πέρασμα των Ιταλών από το νησί.

-Ένα από τα πιο διαδεδομένα παραδοσιακά εδέσματα είναι τα πιταρούδια με κρεμμύδι, τηγανιτές κροκέτες με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ψιλοκομμένη ντομάτα, δυόσμο και αλεύρι. Υπάρχουν πολλών ειδών πιταρούδια: με πουρέ ρεβιθιού, με κολοκύθι, με κιμά.

-Μερικά ακόμα παραδοσιακά ροδίτικα πιάτα είναι το λουκούμ πιλάφ, (χυλοπίτες με κιμά στο φούρνο), το φακόρυζο (φακές με ρύζι) και το σουπιόρυζο (ριζότο βρασμένο σε μελάνι σουπιάς).

Το πιο συνηθισμένο συνοδευτικό των πιάτων της ροδίτικης κουζίνας είναι το πλιγούρι ή «περγούρι», όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο. Συνοδεύει από κρέατα μέχρι ψάρια και σερβίρεται ακόμα και στα πιο ακριβά εστιατόρια.

-Ένας εξαιρετικός θαλασσινός μεζές είναι τα ρουζέτια, (αλλού τα λένε κατσούλες ή χτένια) μικρά κόκκινα αμμόψαρα, που σερβίρονται τηγανιτά με σκορδαλιά και θα τα βρείτε σίγουρα στις ψαροταβέρνες της παραλίας των Στεγνών. Σε ψαροταβέρνες επίσης μπορείτε να αναζητήσετε το συμιακό γαριδάκι, πολύ μικρές, τραγανές τηγανιτές γαρίδες, που ψαρεύονται στο γειτονικό νησί Σύμη.

Από τα ροδίτικα γλυκά ξεχωρίζει το μελεκούνι, γλύκισμα που προσφέρεται στους γάμους και τα βαφτίσια. Φτιάχνεται από καβουρντισμένο σουσάμι, θυμαρίσιο μέλι, ολόκληρα αμύγδαλα, ξύσμα πορτοκαλιού και κανέλα. Το μελεκούνι είναι μαλακό και κόβεται σε σχήμα ρόμβου.

Το ριτσέλι είναι ένα γλυκό του κουταλιού που φτιάχνεται μόνο στη Ρόδο, με μούστο, ξερά σύκα, κυδώνι και καρπουζόφλουδες, ενώ οι ταλαγκούτες είναι τηγανίτες με μέλι, καρύδια, σουσάμι και κανέλα.

Γενικώς το μέλι χρησιμοποιείται ευρύτατα στη ζαχαροπλαστική της Ρόδου, καθώς είναι ένα από τα προϊόντα για τα οποία φημίζεται το νησί.

 Δείτε τις αναλυτικές μας πληροφορίες για τα εστιατόρια και τις ταβέρνες της Χώρας της Ρόδου και αντίστοιχα της Λίνδου, στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε όλα τα παραπάνω, μαζί με τις δυνατότητες on-line κρατήσεων που σας προσφέρουμε.


Τοπικά Προϊόντα 


Τα κρασιά της Ρόδου θεωρούνται μοναδικά. Οι κατ’ εξοχήν οινοπαραγωγοί περιοχές είναι τα ορεινά της δυτικής Ρόδου και δη τα χωριά Έμπωνας, Άγιος Ισίδωρος και Σιάνα. Οι αμπελώνες καλύπτουν 6.000 στρέμματα και οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Αθήρι και το Μοσχάτο, που παράγουν λευκό κρασί, και η Μανδηλαριά (ή Αμοργιανό), που παράγει κόκκινο.

Αξιόλογα είναι και τα αφρώδη κρασιά των δύο μεγάλων ροδίτικων οινοποιίων, της CAIR και της Emery. Αξίζουν δοκιμής το Ροδοφίλι (λευκό fume), το Chevalier de Rhodes (κόκκινο), το Zacosta και το Αρχοντικό (κόκκινα, παλαιωμένα σε δρύινα βαρέλια), το Granrose (ροζέ) και το λευκό Muscat de Rhodes, από μοσχάτο. Πολλοί αμπελουργοί φτιάχνουν το δικό τους χύμα κρασί, με το οποίο τροφοδοτούν τις ταβέρνες και τα καφενεία του νησιού.

Η σούμα είναι το ροδίτικο τσίπουρο και παράγεται από την απόσταξη των στέμφυλων. Είναι δυνατό αλκοολούχο ποτό και διατίθεται σε δύο τύπους: μονής και διπλής απόσταξης (το δυνατότερο). Τα Σιάνα θεωρούνται το χωριό της σούμας και κάθε Αύγουστο διοργανώνεται εκεί η Γιορτή του μελιού και της σούμας, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό ποτό, αλλά και να αγοράσετε από τα αποστακτήρια που εδρεύουν στο χωριό.

Η Ρόδος παράγει δύο λικέρ που δεν θα πιείτε σε κανένα άλλο μέρος. Το Sette herbe (επτά βότανα) είναι το ποτό που έφτιαχναν οι Φραγκισκανοί μοναχοί οι οποίοι ζούσαν στο μοναστήρι της Κυράς του Φιλέρημου. Φημιζόταν για τις χωνευτικές του ιδιότητες και για την παρασκευή του χρησιμοποιούσαν επτά βότανα: φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι, αψιθιά και άλλα τρία τα οποία κρατιούνται μυστικά. Σήμερα, παρασκευάζεται από ροδίτικη ποτοποιία και θα το βρείτε στον πάγκο που λειτουργεί μπροστά από την είσοδο του μοναστηριού.

Το άλλο παραδοσιακό ροδίτικο λικέρ είναι το κοριαντολίνο. Χαρακτηριστικό του είναι το ζαχαρωμένο κλαδί από κόλιανδρο που υπάρχει μέσα στο μπουκάλι και μοιάζει με δεντράκι. Η παραγωγή του είναι περιορισμένη, διότι η εμφιάλωση γίνεται στο χέρι και διατίθεται σε διάφορες γεύσεις. Ήταν από παλιά το κλασικό δώρο που έφερνε στους συγγενείς και φίλους όποιος επισκεπτόταν τη Ρόδο.

Στο χωριό Δαματριά παράγεται η μοναδική ροδίτικη μπίρα, η Magnus Magister, τύπου Premium Lager.Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε αγνό ροδίτικο μέλι, γλυκά με βάση το μέλι (μελεκούνι, λουκούμια , ζελεδάκια, μαντολάτα, παστέλια, μάντολες), καλλυντικά με βάση τα προϊόντα της κυψέλης (κρέμες, σαπούνια, σαμπουάν κ.ά.), αμυγδαλωτά, τραχανά, γλυκά κουταλιού, αλλά και βότανα από το βουνό του Προφήτη Ηλία.

  Δείτε τις αναλυτικές μας πληροφορίες για τα εμπορικά καταστήματα της Χώρας της Ρόδου και αντίστοιχα της Λίνδου , στα οποία μπορείτε να βρείτε τα παραπάνω προϊόντα, μαζί με τις ειδικές on-line προσφορές που σας παρέχουμε για αυτά.

登录或注册发表留言和图片 Login/Register

Αναρτήσεις από χρήστες

Δείτε Επίσης

Σαντορίνη

X