Click & Win!
Let your journey begin!Κάνε Register και κέρδισε μοναδικές προσφορές για Shopping!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τελικοί Προορισμοί:

Στη Θεσσαλονίκη θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Παραδοσιακά μακεδονικά φαγητά, ανατολίτικη κουζίνα, προσφυγικές διαιτητικές συνήθειες και ευρωπαϊκή μαγειρική. Έντονη παρουσία έχει επίσης και η ζαχαροπλαστική της Κωνσταντινούπολης, αλλά και η μαγειρική της με παράδειγμα τον πατσά.


Τοπικές Γεύσεις 


Στη Θεσσαλονίκη αξίζει να γευτείτε την παραδοσιακή μπουγάτσα (με τυρί ή γλυκιά κρέμα), τα διάφορα σιροπιαστά, το εκμέκ καταϊφι, το καζάν ντιπί, το σεκέρ παρέ, τις τουλούμπες, το δροσιστικό αριάνι και βέβαια τα φημισμένα τρίγωνα Πανοράματος. Στις περισσότερες ταβέρνες θα βρείτε διάφορα ψητά, αλλά και εφευρετικές συνθέσεις όπως είναι το κοντοσούβλι, το κεμπάπ, ο τζιγεροσαρμάς, τα γιαπράκια, οι γαρδούμπες, οι γεμιστές σπλήνες κ.α. Αν προτιμάτε τα θαλασσινά το μυδοπίλαφο, τη σαρδέλα στη σχάρα, τα φρούτα της θάλασσας, οι γαρίδες σαγανάκι και το γεμιστό καλαμάρι θα σας ενθουσιάσουν.

Αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μπορείτε να γευτείτε εξαιρετικές νοστιμιές με κύριο έδεσμα τις διάφορες πίτες με ότι μπορείτε να φανταστείτε (τυρόπιτα, γαλατόπιτα, κρεμμυδόπιτα, κολοκυθόπιτα, με σπανάκι, με πράσο, με λάχανο κ.α.). Στην Άσσηρο οι πατάτες με κρέας στο «σίδερο» είναι ονομαστές, τα μπομπάρια (γεμιστό έντερο κατσικιού) και οι μπάμπες (γεμιστό έντερο γουρουνιού) επίσης, οι ποντιακές τυρόπιτες, και το χοιρινό με άγρια χόρτα. Στα χωριά της περιοχής Λαχανά τα παραδοσιακά τσιρόνια (λιμνίσια ψάρια) γίνονται πεντανόστιμα, όπως επίσης και η φασολάδα με παστό χοιρινό. Δοκιμάστε Μαντί, ένα ιδιαίτερο ανατολίτικο φαγητό με προέλευση την Καισάρεια της Καππαδοκίας με διαφοροποιήσεις στην συνταγή του ανά περιοχή. Στην περιοχή το βρίσκει κανείς στην Κριθιά.

Ακόμα, αλλού, τα ποντιακά πορτς (σούπα με χοιρινό), τα χαψία, τα χάβιτς και τα ωτία είναι νοστιμιές αξέχαστες. Η Θεσσαλονίκη φημίζεται και για την παράδοση της στο καλό φαγητό. Στην Άνω Πόλη, στο κέντρο, αλλά και στα παραθαλάσσια ψαροχώρια γύρω από το Θερμαϊκό κόλπο, ταβερνάκια, ουζερί και πολυτελή ρεστοράν, συντηρούν την παράδοση των τοπικών γεύσεων. Υπάρχουν ακόμα σύγχρονα στέκια στο ιστορικό κέντρο της, στα Λαδάδικα, στο Μύλο, στη Βίλκα και κοντά στο Αεροδρόμιο Μακεδονία

Δείτε τις αναλυτικές μας πληροφορίες για τα εστιατόρια και τις ταβέρνες της Θεσσαλονίκης, στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε όλα τα παραπάνω, μαζί με τις δυνατότητες on-line κρατήσεων που σας προσφέρουμε.




Τοπικά Προϊόντα



Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης παράγεται μια πληθώρα ελληνικών και παραδοσιακών προϊόντων, αλλά κάποια από αυτά είναι χαρακτηριστικά.

Κρασί : Σ’ όλη την περιοχή γύρω από τη πόλη και κυρίως στις ημιορεινές και ορεινές κεκλιμένες εκτάσεις, παράγονται κρασιά ονομαστά για την ποιότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Ειδικότερα οι ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο, το Cabernet Sauvignon και το Merlot καλλιεργούνται σε συνδυασμό με διάφορες λευκές ποικιλίες που παρουσιάζουν καλό εγκλιματισμό στην περιοχή όπως το Αθήρι, το Ασύρτικο, η Μαλβαζία, το Sauvignon Blanc και το Chardonnay. Από την ποικιλία Ξινόμαυρο γεννιέται ο περίφημος ροζέ Τοπικός Οίνος του Βερτίσκου. Οι κυριότερες παραγωγές περιοχές κρασιού στην περιοχή είναι ο Βερτίσκος, η Όσσα, και η Αρέθουσα.

Τσίπουρο :Το τσίπουρο, ένα προϊόν βαθιά συνδεδεμένο με την κουλτούρα της ελληνικής επαρχίας, παράγεται σε πολλές περιοχές με απόσταξη των στέμφυλων (ή στράφυλλα, ή τσίπουρα) δηλαδή από το υπόλειμμα των τοπικά παραγόμενων σταφυλιών μετά το πάτημά τους για την εξαγωγή του μούστου που κατευθύνεται προς οινοποίηση. Περιοχές με ονομαστό τσίπουρο στην περιοχή παρέμβασης είναι Η Αρέθουσα, το Αδάμ, ο Ευαγγελισμός, η Νυμφόπετρα, ο Προφήτης, το Εξαμίλι, το Σκεπαστό, η Σαρακήνα, τα Πετροκέρασα, το Καλαμωτό, το Ζαγκλιβέρι και το Νικομηδινό.

Φασόλια : Τα φασόλια Αρέθουσας αποτελούν παραδοσιακά προϊόντα,  εξαιρετικής ποιότητας που οφείλεται στο μικροκλίμα της περιοχής και την εδαφολογική σύσταση του τόπου καλλιέργειας.

Ρίγανη : Η ρίγανη αποτελεί αρωματικό φυτό με πολλές ιδιότητες. Το σύνολο της ρίγανης που καλλιεργείται στην περιοχή στέλνεται σε μονάδες επεξεργασίας όπου μέσω εκχύλισης & απόσταξης παράγονται διάφορα αιθέρια έλαια για φαρμακευτική χρήση. Χρησιμοποιείται όμως και στη μαγειρική ή σαν οργανικό λίπασμα ή και σαν ζωοτροφή αφού αυξάνει την απορρόφηση τροφής από τα ζώα. Οι περιοχές με παραγωγή ρίγανης είναι η Αρέθουσα & η Μαυρούδα.

Χωριάτικο Ψωμί : Παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο και ψήνεται σε φούρνο με ξύλα. Οι περιοχές στις οποίες ακόμη διατηρείται αυτή η παράδοση είναι το Σκεπαστό, τα Βασιλικά, ο Άγιος Αντώνιος & το Μονοπήγαδο.

Καρύδια : Ονομαστά καρύδια παράγονται στο Σκεπαστό, τον Σοχό και την Περιστερά.

Κάστανα : Αξιόλογη παραγωγή με καρπό που παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γεύσης και αρώματος στο Λιβάδι.

Φρούτα του Δάσους ( Μύρτιλα και Σμέουρα) : Αξιόλογη παραγωγή τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως ως πρώτη ύλη για την παραγωγή μαρμελάδων με την αντίστοιχη ονομασία, γίνεται στο Βερτίσκο.

Κεράσια Μια εντοπισμένη ποικιλία με μεσαίου μεγέθους καρπό τραγανό και χυμώδη, καλλιεργείται με σημαντικές αποδώσεις στην Όσσα. Η παραγωγή έχει μεγάλη τοπική σημασία και αυτό μεταφράζεται με ετήσια διοργάνωση της γιορτής του κερασιού.

Μέλι Εξαιρετικής ποιότητας δασικά μέλια & μέλια θαμνώνων παράγονται στο Βερτίσκο και τον Σοχό.

Γλυκά Κουταλιού Αποτελούν σημαντικό κομμάτι της παράδοσης της υπαίθρου και παράγονται πάντα από φρέσκα φρούτα στην εποχή τους από τοπικούς γυναικείους συνεταιρισμούς. Σημαντική παραγωγή τέτοιων προϊόντων με αξιόλογη παρουσία στην αγορά του Νομού γίνεται στις περιοχές  Άγιος Αντώνιος,  Μονοπήγαδο, Περιστερά, Καλαμωτό & Κριθιά.

ΙσλίΗμισιροπιαστό γλύκισμα με προέλευση από την Καππαδοκία που συνόδευσε τους Καραμανλήδες στις νέες τους πατρίδες μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Παρασκευάζεται στο Μελισσοχώρι.

Λουκάνικα Παρασκευάζονται αποκλειστικά με χρήση ντόπιων κρεάτων και οι συνταγές μείξης του κρέατος και της σύνθεσης των μυρωδικών αποτελούν οικογενειακό μυστικό. Ονομαστά είναι τα λουκάνικα που παράγονται στο Σοχό, στο Σκεπαστό, στα Στεφανινά, την Αρέθουσα και το Αδάμ.

Ψάρια Γλυκών Νερών Λίπαριές & Πέρκα Η λιπαριά είναι είδος ψαριού που ζει μόνο στη λίμνη Βόλβη και ως αλίευμα αποτελεί πρώτη ύλη για μια σειρά από τοπικές συνταγές, όπως επίσης και η πέρκα. Τα βρίσκει κανείς στον οικισμό Βόλβη στα Βορειοανατολικά της ομώνυμης λίμνης όπου το καλοκαίρι διοργανώνεται και η γιορτή λιπαριάς.

Παραδοσιακά ΖυμαρικάΠολλά παραδοσιακά ζυμαρικά όπως: Κουσκούς  (ζυμαρικό με γάλα, αυγά χωριάτικα, αλεύρι από σκληρό σιτάρι), μακαρίνα  (ποντιακό μακαρόνι με αυγά χωριάτικα, νερό, αλεύρι), γιοφκάδες (ζυμαρικό με γάλα, αυγά χωριάτικα και αλεύρι), ιβριστό, κ.ά. παράγονται από τους τοπικούς γυναικείους συνεταιρισμούς και πωλούνται είτε στο χώρο της παραγωγής τους που είναι συνήθως και επισκέψιμος είτε σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης και της λοιπής Ελλάδος.

ΤραχανάςΠαραδοσιακό προϊόν φτιαγμένο από αλεύρι, γάλα και αυγά με σχήμα κοκκώδες & ακανόνιστο. Παρασκευάζεται σε δύο βασικές γεύσεις γλυκός & ξινός με δημοφιλέστερο των δεύτερο. Η παραγωγή του γίνεται κυρίως από συνεταιρισμούς γυναικών στον Άγιο Αντώνιο, το Μονοπήγαδο το Καλαμωτό και την Περιστερά.

ΚατίκιΈνα ιδιαίτερο λόγω της μεθόδου παρασκευής είδος τυριού. Μπορεί να γίνει σε πήλινο δοχείο, όμως η παραδοσιακή συνταγή είναι με τουλούμι (δέρμα από πρόβατο ή κατσίκι επεξεργασμένο). Οι περιοχές που παρασκευάζεται είναι η Περιστερά και η Κριθιά.

Κατσικίσιο Τυρί :Πρόκειται για σκληρό λευκό τυρί παρασκευασμένο άλλοτε αποκλειστικά και άλλοτε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του από γάλα κατσίκας, με μικρή πρόσμιξη πρόβειου γάλακτος. Η γεύση του είναι έντονη και αλμυρή εμπλουτίζοντας το καθημερινό τραπέζι. Παρασκευάζεται στην Περιστερά, την Δορκάδα και την Κριθιά.

Τυρί ΣαρακατσάνικοΠαρασκευάζεται από 100% γάλα κατσίκας στην ζύμωση του οποίου προστίθεται εκχύλισμα από καυτερή πιπεριά. παρασκευάζεται σε οικογενειακού τύπου τυροκομεία στην περιοχή της Μαυρούδας.

ΚασέριΕίναι ημίσκληρο τυρί, γνωστό ως προϊόν από την αρχαιότητα και παρασκευάζεται από μεικτό γάλα πρόβειο και κατσικίσιο. Η ημίσκληρη μάζα μορφοποιείται σε πεπλατυσμένη κυλινδρική φόρμα και άλλες φορές σε ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο μπλοκ. Ονομαστό είναι το κασέρι που παράγεται στον Σοχό.

Γιαούρτι ΔορκάδοςΓιαούρτι με άρωμα πορτοκαλιού, προερχόμενο από τα Σηλύβρια της Ανατολικής Θράκης. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο τοπικό προϊόν με την φήμη του να καλύπτει τα όρια της χώρας. Με την έλευση των προσφύγων στην περιοχή της Δορκάδας ξεκίνησε και η παραγωγή  του γιαουρτιού που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, καθώς λειτουργούν περίπου 15 βιοτεχνίες γιαουρτιού στην περιοχή.


  Δείτε τις αναλυτικές μας πληροφορίες για τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης , στα οποία μπορείτε να βρείτε τα παραπάνω προϊόντα, μαζί με τις ειδικές on-line προσφορές που σας παρέχουμε για αυτά.

登录或注册发表留言和图片 Login/Register

Αναρτήσεις από χρήστες

Δείτε Επίσης

Αθήνα - Ευρύτερη περιοχή

Ναύπλιο

X