Click & Win!
Let your journey begin!Κάνε Register και κέρδισε μοναδικές προσφορές για Shopping!

Χαλκιδική

Η Χαλκιδική στην Ελληνική Μυθολογία είναι η περιοχή όπου γεννήθηκαν οι Γίγαντες από το σώμα της Γης όταν έσταξε πάνω της αίμα από την πληγή του Ουρανού μετά τον ακρωτηριασμό του από τον Κρόνο.

Στην Γιγαντομαχία οι Γίγαντες είχαν έδρα την Χαλκιδική (Κασσάνδρα) και οι Ολύμπιοι Θεοί τον Όλυμπο.
Η ονομασία της χερσονήσου ήταν Φλέγρα, δηλαδή Τόπος της Φωτιάς. Όταν οι Γίγαντες, κατά τη φοβερή Γιγαντομαχία διεκδικούσαν από τους Ολύμπιους Θεούς την εξουσία του κόσμου, πετούσαν από τη Φλέγρα απέναντι στον Όλυμπο τεράστια βράχια και ο Δίας με τη σειρά του εκτόξευε κεραυνούς καίγοντάς την.

Σύμφωνα με ένα μύθο, ο Εγκέλαδος, ένας από τους Γίγαντες, καταπλακώθηκε από βράχο που πέταξαν εναντίον του οι Θεοί του Ολύμπου. Έτσι, ο "Εγκέλαδος - Σεισμός" γίγαντας, είναι θαμμένος στην Κασσάνδρα, αλλά μην έχοντας πεθάνει, από καιρό σε καιρό προσπαθεί να ελευθερωθεί από το βράχο που τον έχει καταπλακώσει και οι προσπάθειές του αποτελούν το φαινόμενο του σεισμού. Με τον ίδιο τρόπο ο Ποσειδώνας καταπλάκωσε το γίγαντα Άθω με το ομώνυμο βουνό.

Χρόνια κράτησε ο κοσμογονικός αυτός πόλεμος, ώσπου ο Δίας ζήτησε τη βοήθεια του Ηρακλή. Ήταν γραφτό ότι οι Θεοί μόνο με τη βοήθεια των θνητών θα νικούσαν και ο μεγάλος ήρωας ήταν παιδί του Δία από θνητή γυναίκα. Ο Ηρακλής σκότωσε τελικά το Γίγαντα Αλκυονέα και θριάμβευσαν οι Θεοί. Τότε η κόρη του πρωτογίγαντα Αλκυονέα, Παλλήνη, συντετριμμένη από το θάνατο του πατέρα της έπεσε στη θάλασσα με τις αδελφές της. Η Αμφιτρίτη δεν άφησε τις κόρες να πνιγούν και τις μεταμόρφωσε σε θαλασσοπούλια. Είναι οι Αλκυόνες. Η πρώτη από αυτές έδωσε το όνομά της στη χερσόνησο και η μυθική Φλέγρα ονομάστηκε Παλλήνη.

Έτσι λεγόταν στα αρχαία χρόνια η δυτική απόληξη της Χαλκιδικής, ώσπου το 315 π.Χ. ο βασιλιάς της Μακεδονίας Κάσσανδρος έχτισε στην κορφή της - λαιμό της χερσονήσου - την Κασσανδρεία. Η νέα πόλη έδωσε με τον καιρό σε όλη τη χερσόνησο το όνομά της και ο τόπος ονομάστηκε Κασσάνδρα.

Η Σιθωνία με τη σειρά της πήρε το ονομά της από τον Σίθωνα, γιο του Ποσειδώνα. Η γυναίκα του Σίθωνα ονομαζόταν Μέντις και η κόρη του Παλλήνη (Μέντη ήταν το όνομα μιας αρχαίας πόλης στην Κασσάνδρα, ενώ η Παλλήνη είναι χρονολογικώς το δεύτερο όνομα της χερσονήσου της Κασσάνδρας).

Όλοι αυτοί οι μύθοι, βέβαια, δεν είναι άσχετοι με τα γεωλογικά φαινόμενα που παρουσιάζονται στην Κασσάνδρα, βυθισμένη στο κέντρο της χερσονήσου και πνιγμένη από τον ατμό του καυτού θειαφιού που πηγάζει από την Αγία Παρασκευή.

Η μεγάλη μάχη περιγράφει ουσιαστικά μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη που διαμόρφωσε το χάρτη της Χαλκιδικής όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Οι τεράστιοι βράχοι που βρίσκονται διάσπαρτοι στα βουνά της, έπεσαν είτε ως μετεωρίτες είτε ξεκόλλησαν από τη δύναμη της έκρηξης

登录或注册发表留言和图片 Login/Register

Αναρτήσεις από χρήστες

X