Click & Win!
Let your journey begin!Κάνε Register και κέρδισε μοναδικές προσφορές για Shopping!

Είναι η πατρίδα των γεύσεων

Για τους περισσότερους επισκέπτες, συνώνυμο της ελληνικής κουζίνας είναι το κλασικό «greek souvlaki», ο «mouzakas», η «greek salad» και το «tzatziki» για τους πιο προχωρημένους…

Η αλήθεια όμως είναι πως υπάρχει και μια πληθώρα γεύσεων και συνταγών που μαγειρεύονται καθημερινά στα νοικοκυριά της Ελλάδας και αποτελούν την έμπρακτη επιβεβαίωση πως, τόσο η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όσο και η νέα δημιουργική ελληνική κουζίνα, ακολουθώντας πλήρως τις αρχές Μεσογειακής διατροφής, ζει και βασιλεύει.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε στιγμή πως η παγκοσμίως γνωστή «μεσογειακή διατροφή», η οποία τόσο έχει υμνηθεί για την ισορροπία της και την μακροζωία την οποία προσφέρει, βασίζεται ουσιαστικά στην κρητική διατροφή, γεγονός που έχει αποδειχθεί σε πολλές έρευνες. Οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές αξιοποιούν την πληθώρα των τοπικών προϊόντων και συνθέτουν μία κουζίνα μεσογειακή, υγιεινή και γευστική.



Γενικά είναι πλούσια σε ψάρι, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, πουλερικά και χαμηλή σε κόκκινο κρέας. Ερευνητές ανά τον κόσμο υποστηρίζουν ότι η χρήση και ο συνδυασμός αυτών των υλικών στην καθημερινή διατροφή, προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από καρδιολογικές και άλλες παθήσεις.
Η Ελληνική κουζίνα φημίζεται για τα πλούσια υλικά της, τις καθαρές γεύσεις της, τη νοστιμιά και τα οφέλη που μας δίνει η μεσογειακή διατροφή γενικότερα.
Με πρώτη ύλη το ελαιόλαδο και χρησιμοποιώντας προϊόντα της ελληνικής γης, δημιουργεί μια απίστευτη ποικιλία γεύσεων οι οποίες μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πλέον απαιτητικό ουρανίσκο.

Ο επισκέπτης θα μπορέσει να γευθεί φρεσκότατα θαλασσινά και ψάρια αλιευμένα ως επί το πλείστον στο Αιγαίο Πέλαγος, φημισμένα για την υπέροχη γεύση τους.

Επίσης, δεν πρέπει να παραλείψει να δοκιμάσει τα ελληνικά κρέατα, μαγειρεμένα με ντόπιες συνταγές που αντέχουν στον χρόνο και περνάνε από γενιά σε γενιά.

Τέλος, υπάρχει μια ποικιλία προϊόντων – τα περισσότερα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) – τα οποία συνιστούν την ζωντανή ελληνική γευστική παράδοση, που κερδίζουν οποιονδήποτε τα γευτεί έστω και μία φορά.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε φασόλια «ελέφαντες» Πρεσπών και φασόλια από το Κάτω Νευροκόπι για υπέροχη φασολάδα, κρητικιά γραβιέρα, κρητικά παξιμάδια, σύγκλινο Μάνης, φέτα Δωδώνης, χωριάτικες χυλοπίτες Ζαγορίου, φάβα Σαντορίνης, κρόκο Κοζάνης (σαφράν), λουκάνικα Τρικάλων, ούζο Μυτιλήνης, ρακή Κρήτης, και τόσα άλλα τοπικά προϊόντα!

Για εσάς, που θα έρθετε στη Ελλάδα, κάθε γωνιά της σας επιφυλάσσει και μια γευστική έκπληξη. Μπορείτε να επιδοθείτε σε ένα γευσιγνωστικό σαφάρι χωρίς να χάσετε ούτε μια μέρα με κάτι διαφορετικό.

Η ελληνική κουζίνα δεν είναι ένα είδος «εξωτικής» κουζίνας για τουρίστες. Έχει τις ρίζες της στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με όλες τις συνταγές που έφεραν μαζί τους οι κατά καιρούς πρόσφυγες και οι οποίες ενσωματώθηκαν σε τοπικές παραλλαγές. Είναι η κουζίνα που μαγειρεύεται κάθε μέρα στα ελληνικά σπίτια.


Από τη μεριά μας θα συνιστούσαμε, αν βρεθείτε σε κάποιους από τους αντίστοιχους ελληνικούς προορισμούς να γευτείτε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά σε νησιά και παραθαλάσσιους προορισμούς, ψητά και σουβλιστά κρέατα παντού και ιδιαίτερα στα ορεινά, πίτες στην Ήπειρο και στα Ζαγοροχώρια, σαρμάδες και φασολάδα στη Μακεδονία, σπετζοφάι στο Πήλιο, αστακομακαρονάδες στις Κυκλάδες, γαμοπίλαφο και γίδα τσιγαριαστή στη Κρήτη, φρέσκες σαλάτες και γεμιστά σε όλη την Ελλάδα…

Και βέβαια πάντα με συνοδεία ελληνικών κρασιών, ούζου ή τσίπουρου…

Γίνετε κι εσείς κοινωνοί αυτών των ξεχωριστών γεύσεων και διαδώστε σε όλο τον κόσμο τον πλούτο, την λεπτότητα, την ιδιαιτερότητα και τους ξεχωριστούς γευστικούς τόνους της ελληνικής κουζίνας.

X