Click & Win!
Let your journey begin!Κάνε Register και κέρδισε μοναδικές προσφορές για Shopping!

Πήλιο

Τελικοί Προορισμοί:


Τοπικές Γεύσεις 


Το Πήλιο έχει διατηρήσει μέχρι και σήμερα τις γεύσεις και τις μυρωδιές του. Ιδιαίτερα ξεχωριστή είναι η κουζίνα του Πηλίου, η οποία αποτελείται από πολλές και γευστικές προτάσεις που προσδίδουν στο βουνό των Κενταύρων την ιδιότητα του «γαστρονομικού παραδείσου». Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία σε ντόπιες νοστιμιές και ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει από ζεστή φασολάδα και καυτερό σπετζοφάι, μέχρι παράξενες και υγιεινές σαλάτες όπως τα τσιτσίραβλα, θαλασσινούς μεζέδες κυρίως στα παραλιακά μέρη και ντόπια φρούτα και γλυκά. Πάνω από όλα, όμως, βρίσκεται το εξαιρετικό ελαιόλαδο που παράγουν οι εκατοντάδες ελαιώνες της περιοχής και με το οποίο μαγειρεύονται σχεδόν όλα τα πιάτα.

Στα γραφικά ταβερνάκια των πηλιορείτικων χωριών μπορείτε να γευτείτε παραδοσιακά πιάτα όπως η πηλιορείτικη φασολάδα. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες συνταγές φασολάδας είναι οι καυτερές πιπεριές που προσθέτουν οι Πηλιορείτες και της δίνουν μια ξεχωριστή, πικάντικη γεύση. Ενίοτε μέσα στη φασολάδα προστίθεται και ένα λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες, που κάνει τη γεύση της ακόμη πιο ιδιαίτερη.

Άλλο ένα παραδοσιακό πιάτο που σερβίρεται σχεδόν παντού είναι το Σπετζοφάι. Γίνεται από πράσινες πιπεριές και ντόπιο πηλιορείτικο λουκάνικο, την πρώτη ύλη του συγκεκριμένου πιάτου, πνιγμένα σε σάλτσα ντομάτας. Κάποιοι προσθέτουν και κόκκινες πιπεριές για πιο καυτερή και πικάντικη γεύση.

Άλλα παραδοσιακά πηλιορείτικα πιάτα, φτιαγμένα με αγνές πρώτες ύλες από τα εδάφη του βουνού και μαγειρεμένα με τη φροντίδα των ντόπιων κατοίκων, είναι: Το μπουμπάρι, που είναι φρέσκο λουκάνικο γεμιστό με συκωταριά και κιμά, ο κόκορας κρασάτος, Το χοιρινό με κυδώνια ή δαμάσκηνα, οι κολοκυθοκορφάδες (άνθη κολοκυθιού με ρύζι και κιμά), οι ριγανοκεφτέδες, (λουκουμάδες πατάτας με φρέσκια άγρια ρίγανη), τα κρίταμα, (φυτά που βρίσκονται στα βράχια δίπλα στη θάλασσα σε όλες τις ακτές του Ανατολικού Πηλίου, μπαίνουν με ξύδι και νοστιμίζουν τις σαλάτες), οι φτέρες, το πιο κοινό φυτό του Πηλίου, με το οποίο οι Πηλιορείτες φτιάχνουν κεφτέδες και σαλάτες και τέλος τα τσιτσίραβλα (διατηρημένα στην άλμη ή φρέσκα αν βρεθείτε στο Πήλιο την άνοιξη), ο καλύτερος μεζές για το τσίπουρο. Είναι άγρια φυτά που βγαίνουν σε θάμνους (πιο συγκεκριμένα κορφές από άγριες φιστικιές) και συλλέγονται την άνοιξη. Ζεματίζονται στην κατσαρόλα με λίγο νερό ενώ προστίθεται λάδι, ξύδι και σκόρδο.

 Δείτε τις αναλυτικές μας πληροφορίες για τα εστιατόρια και τις ταβέρνες στην Μακρινίτσα,στην Τσαγκαράδα και αντίστοιχα στην Ζαγορά, στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε όλα τα παραπάνω, μαζί με τις δυνατότητες on-line κρατήσεων που σας προσφέρουμε.


Τοπικά Προϊόντα 


Πολλά και εξαιρετικά τα προϊόντα του Πηλίου. Το λουκάνικο έχει τη δική του ιστορία εδώ και ιδιαίτερα στο χωριό των Σταγιατών, το οποίο φημίζεται για τα πεντανόστιμα παραδοσιακά λουκάνικα του. Μάλιστα, στο χωριό λαμβάνει χώρα και η γιορτή του Λουκάνικου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τον πατροπαράδοτο τρόπο με τον οποίο αυτό φτιάχνεται.

Το κρασί Πηλίου κατασκευάζεται από ντόπια κόκκινα σταφύλια, με το πάτημα των οποίων παρασκευάζεται ο περίφημος μούστος και συνοδεύει σχεδόν κάθε παραδοσιακό μεζέ σε όλα τα ταβερνάκια. Ο επισκέπτης μπορεί, ακόμη, να αγοράσει και το ντόπιο πηλιορείτικο κρασί σε διάφορα μικρά μαγαζάκια.

Το ντόπιο τσίπουρο παράγεται από τα υπολείμματα των σταφυλιών, τα λεγόμενα «τσάμπουρα», που μένουν μετά το πάτημα από την εξαγωγή του μούστου. Κατά την απόσταξη προστίθενται, βέβαια, και διάφορες αρωματικές ουσίες όπως ο γλυκάνισος ενώ πολλές φορές χρειάζεται και δεύτερη απόσταξη για καλύτερης ποιότητας τσίπουρο. Το τσίπουρο συνοδεύει κυρίως του θαλασσινούς μεζέδες ενώ πωλείται και σε διάφορα τοπικά καταστήματα.

Στο Κατηχώρι διοργανώνεται και η περίφημη Γιορτή του Τσίπουρου, κατά τη διάρκεια της οποίας γίνεται αναπαράσταση στους επισκέπτες του τρόπου με τον οποίον παρασκευάζεται το τσίπουρο με την απόσταξη στις ειδικές δεξαμενές και το βράσιμο των τσάμπουρων.

Το Πήλιο παράγει και μεγάλες ποσότητες ιδιαίτερα εύγευστων φρούτων όπως μήλα, αχλάδια, κεράσια, κάστανα, σταφύλια, πορτοκάλια, ροδάκινα και άλλα πολλά. Τα φρούτα αυτά καλλιεργούνται από τους ίδιους τους κάτοικους, με ιδιαίτερη φροντίδα και χωρίς προσθήκες χημικών και λιπασμάτων ενώ πωλούνται σε διάφορα σημεία στα χωριά.

Τα φιρίκια, για τα οποία φημίζεται το βουνό, είναι μικρά μήλα που ξεχωρίζουν για το άρωμα και τη γλυκιά τους γεύση. Μάλιστα έχουν καταταχτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο μητρώο Προστατευόμενων ονομάτων προέλευσης (Π.Ο.Π.) με την ονομασία Φιρίκι Πηλίου. Η παραγωγή αυθεντικών και πεντανόστιμων μήλων είναι μία από τις κύριες δραστηριότητες των Ζαγοριανών και γι΄ αυτόν το λόγο η Ζαγορά φημίζεται για τα μήλα και τα φιρίκια της, τα ξακουστά «Ζαγορίν», που έχουν απήχηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ξακουστά είναι και τα κάστανα του Πηλίου εξαιτίας της καλής τους ποιότητας και του μεγάλου μεγέθους τους, το οποίο προκύπτει χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων. Η καλλιέργεια του κάστανου είναι σχετικά ξεκούραστη και αρκετά προσοδοφόρα, γι΄ αυτό και πολλοί καλλιεργητές έχουν στραφεί προς αυτά.

Η μεγάλη σημασία που δίνουν οι Πηλιορείτες στα φρούτα τους φαίνεται, τέλος, και από τις γιορτές που διοργανώνουν προς τιμή τους, όπως η γιορτή του Κερασιού στον Άγιο Λαυρέντιο κάθε Ιούνιο, η γιορτή του Αχλαδιού στις Μηλιές στα τέλη Αυγούστου, η γιορτή του Μήλου στη Ζαγορά στις αρχές Σεπτεμβρίου και η γιορτή του Κάστανου στο Ξουρίχτι στα τέλη Οκτωβρίου.

  Δείτε τις αναλυτικές μας πληροφορίες για τα εμπορικά καταστήματα στην Μακρινίτσα,στην Τσαγκαράδα και αντίστοιχα στην Ζαγορά, στα οποία μπορείτε να βρείτε τα παραπάνω προϊόντα, μαζί με τις ειδικές on-line προσφορές που σας παρέχουμε για αυτά.

登录或注册发表留言和图片 Login/Register

Αναρτήσεις από χρήστες

X