Click & Win!
Let your journey begin!Κάνε Register και κέρδισε μοναδικές προσφορές για Shopping!

Καλαμπάκα

Η Καλαμπάκα είναι γνωστή σ' όλη την Ελλάδα και τον κόσμο από τα περίφημα μοναστήρια που είναι κτισμένα στις κορυφές των βράχων των Μετεώρων και βρίσκονται ανατολικά και βόρειά της. Εκατομμύρια επισκέπτες συρρέουν απ' όλο τον κόσμο κάθε χρόνο για να τα θαυμάσουν και να τα προσκυνήσουν.

Κατ' ανάγκη διαμένουν στην Καλαμπάκα και το Καστράκι.

Η πόλη της Καλαμπάκας είναι κτισμένη στις ρίζες των βράχων των Μετεώρων και στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού, στο σημείο που αυτός εισέρχεται στη Θεσσαλική πεδιάδα. Αποτελεί ορμητήριο για τους επισκέπτες της που επιθυμούν να γνωρίσουν τα μνημεία και τις υπέροχες τοποθεσίες του Ασπροποτάμου, των Χασίων, του Κόζιακα και κυρίως των Μετεώρων.

Στο Β.Α. τμήμα της πόλης βρίσκεται η γραφική συνοικία του Σοπωτού κάτω από τον βράχο της Αγίας Τριάδος (ανατολικά) και τον βράχο του 'Aλτσου (βόρεια).

Στην πόλη υπάρχουν πολλοί μικροί ναοί, εξωκλήσια της μεταβυζαντινής εποχής, σε αρκετά δε από αυτά υπάρχουν αξιόλογες αγιογραφίες. Η Καλαμπάκα είναι μία πόλη με πλούσια ιστορία και σημαντικά μνημεία. Το σπουδαιότερο δε αυτών είναι ο Ι. Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στο Β. Α. τμήμα της πόλης κάτω από τον πανύψηλο βράχο της Αϊάς.

Από την Καλαμπάκα πέρασαν πάρα πολλοί περιηγητές από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα και την αναφέρουν είτε με το όνομα Αιγίνιον ή με το όνομα Σταγοί ή με το σημερινό της Καλαμπάκας.

Πολύ κοντά στην Καλαμπάκα, στο δρόμο προς τα Μετέωρα, βρίσκεται το γραφικό χωριό Καστράκι, με τη χαρακτηριστική του παραδοσιακή ζωή και τις πλούσιες φυσικές του ομορφιές, τις οποίες ιδιαίτερα τονίζει και χρωματίζει το υποβλητικό τοπίο των θεόκτιστων βράχων της ισάγγελης μοναστικής πολιτείας.

Είναι ο έτερος πόλος της περιοχής, αφού είναι το κυρίως ορμητήριο των αναρριχητών που έρχονται από διάφορα μέρη του πλανήτη, για να θαυμάσουν το υπέροχο τοπίο που σχηματίζεται από τους πανύψηλους βράχους και να ανέβουν στα αναρριχητικά πεδία. Είναι αμφιθεατρικά κτισμένο στο δυτικό τμήμα των Μετεώρων, ανάμεσα σε πανύψηλους βράχους και αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Καλαμπάκας. Το Καστράκι ενώνεται με την Καλαμπάκα στη θέση Σταυρός και από εδώ περνούν όλοι. Οι τουρίστες- επισκέπτες των Μετεώρων. Διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, τουριστικά είδη, σουβενίρ και ταβέρνες. Το Παλιό Καστράκι έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και διατηρεί ακόμα τα όμορφα πέτρινα σπίτια του.

Το Καστράκι έχει σημαντική τοπική παράδοση, έθιμα, δημοτικά τραγούδια που όλα παρουσιάζουν μία μοναδικότητα. Αξίζει ο επισκέπτης να περπατήσει στα μικρά δρομάκια του χωριού κυρίως του παλιού, να διαβεί τα μονοπάτια ανάμεσα στους πανύψηλους βράχους και να επισκεφτεί τις σκήτες, τα μικρά εξωκλήσια, τα μοναστήρια και διάφορες υπέροχες τοποθεσίες της περιοχής.

Το Καστράκι συνδέθηκε στενά με την ιστορία του μετεωρικού μοναχισμού, αφού στην περιοχή αυτή τα μοναστήρια κατείχαν από αιώνες και καλλιεργούσαν τους πλούσιους αμπελώνες τους, όπως αναφέρεται (με το όνομα Qastiro) στο επίσημο τουρκικό απογραφικό κατάστιχο των ετών 1454/55. Στο ίδιο κατάστιχο μνημονεύονται οι φορολογικές ατέλειες και άλλα οικονομικά προνόμια πού, όπως φαίνεται, είχαν παραχωρηθεί στους μετεωρίτες μοναχούς γιά τήν αμπελοκαλλιέργεια ήδη από τον Βαγιαζίτ Α΄ στά χρόνια της τουρκικής κατάκτησης (1393/94).

Οι βράχοι των Μετεώρων το περικλείουν προστατευτικά και έτσι σχηματίζεται ένα φυσικό φρούριο – κατά μία εκδοχή από εδώ προήλθε η ονομασία Καστράκι.

Μια άλλη  λέει πως κατά τη βυζαντινή περίοδο υπήρχε εδώ αληθινό κάστρο. Οι πρώτοι κάτοικοί του πιστεύεται πως ήταν Ηπειρώτες οι οποίοι έφτασαν εδώ κυνηγημένοι από τον Αλή Πασά, ενώ κάποιοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι ήταν Μανιάτες (επειδή τα μοιρολόγια τους και τα επίθετά τους, έχουν κοινά χαρακτηριστικά).

Η ιστορία του χάνεται μέσα στην πορεία των χρόνων. Στο ανατολικό του τμήμα ψηλά υπάρχει η παλαιά γραφική συνοικία του χωριού και πιο πάνω το Αδράχτι, ένας μικρός αλλά εντυπωσιακός βράχος λόγω της μορφής και της θέσης στήριξης. 

Καλαμπάκα: πόλη με ιστορία

Το αρχαίο όνομα της πόλης ήταν Αιγίνιον. Έτσι μνημονεύεται στα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας της θέσης της. Το όνομα Αιγίνιον μαρτυρείται από εντοιχισμένη επιγραφή που βρίσκεται στον ανατολικό τμήμα της Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Στις αρχές του 10ου αιώνα (901-907) η σημερινή Καλαμπάκα αναφέρεται ως Σταγοί, όνομα που διατηρείται και σήμερα ως Μητροπολιτικός τίτλος.

登录或注册发表留言和图片 Login/Register

Αναρτήσεις από χρήστες

X