Click & Win!
Let your journey begin!Κάνε Register και κέρδισε μοναδικές προσφορές για Shopping!

Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου

Το Δικαστικό Μέγαρο, χορηγία του Ανδρέα Συγγρού, ολοκληρώθηκε το 1911, σε σχέδιο Αναστάσιου Σταματιάδη και σήμερα στεγάζει το Εφετείο
  • Διεύθυνση: Πλατεία Δικαστικού Μεγάρου, Ναύπλιο
  • Τηλ.: +30 2752027344 , +30 2752047192

Στην είσοδο του Μεγάρου βρίσκονται οι προτομές του Αναστάσιου Πολυζωίδη και του Γεωργίου Τερτσέπη, σπουδαίων μορφών της ελληνικής δικαιοσύνης. Και οι δύο έμειναν γνωστοί για τη σθεναρή τους στάση στη Δίκη των οπλαρχηγών της Επανάστασης, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Δημητρίου Πλαπούτα και άλλων, όταν το 1834, οι τελευταίοι κατηγορήθηκαν για συνομωσία κατά της Αντιβασιλείας.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Αναστάσιος Πολυζωίδης και ο δικαστικός Γεώργιος Τερτσέπης αρνήθηκαν να υπογράψουν το πρακτικό της απόφασης για τη θανατική καταδίκη των οπλαρχηγών. Και οι δύο απολύθηκαν για αυτήν τους τη στάση, αλλά αργότερα αθωώθηκαν και αποκαταστάθηκαν στα δικαστικά τους καθήκοντα.

Στο νότιο τμήμα της πλατείας Δικαστηρίων βρίσκεται το μνημείο του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, Νικήτα Σταματελόπουλου (Νικηταράς), ο οποίος υπήρξε σπουδαίος πολεμιστής, διετέλεσε μάλιστα για κάποιο διάστημα αρχηγός της πολιορκίας του Ναυπλίου. Το μνημείο του Νικηταρά ανεγέρθη το 1926, ενώ στη βάση του έχει αποδοθεί σκηνή μάχης, με τον Νικηταρά να σκοτώνει με το μαχαίρι του έφιππο Τούρκο πολεμιστή. Στην πίσω όψη της στήλης έχουν χαραχτεί στίχοι του Κωστή Παλαμά, αφιερωμένοι στον Νικηταρά.

Map