Click & Win!
Let your journey begin!Κάνε Register και κέρδισε μοναδικές προσφορές για Shopping!

Πλατεία Καποδιστρίου

Όπως μαρτυρά και το όνομα της οφείλει την ονομασία της στον πρώτο Κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους, Ιωάννη Καποδίστρια
  • Διεύθυνση: Πλατεία Καποδιστριου, Ναύπλιο

Περίπου στο χώρο που καταλαμβάνει η σημερινή πλατεία βρισκόταν ο βενετσιάνικος προμαχώνας Ντόλφιν ή Σαν Μάρκο, ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1926 μαζί με τα υπόλοιπα τείχη και προμαχώνες της κάτω πόλης.

Ο ανδριάντας του Καποδίστρια, έργο του γλύπτη Μιχαήλ Τόμπρου, τοποθετήθηκε στην πλατεία το 1932. Ο Κυβερνήτης παριστάνεται όρθιος με επίσημη ενδυμασία, να ακουμπά χαλαρά σε κορμό δέντρου.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, γόνος ευγενών γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1776, σπούδασε ιατρική στην Ιταλία αλλά τον κέρδισε η πολιτική και η διπλωματία. Για αρκετά χρόνια πρωταγωνίστησε στη διπλωματική σκηνή της Ευρώπης, κυρίως ως υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας κατά το διάστημα 1812-1822, βοηθώντας καίρια των ελληνικό Αγώνα για την Ανεξαρτησία.

Τον Απρίλιο του 1829 εκλέχτηκε, από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση, Κυβερνήτης της Ελλάδος
, και αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο, την τότε πρωτεύουσα, στις 8 Ιανουαρίου του 1828. 

Διακυβέρνησε το νεοσύστατο ελληνικό κράτος για 3 χρόνια και οκτώ μήνες έως το Σεπτέμβριο του 1831, οπότε δολοφονήθηκε έξω από το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Το έργο του Κυβερνήτη υπήρξε λαμπρό και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς που πέρασαν από την ιστορία της Ελλάδας.

Map