Click & Win!
Let your journey begin!Κάνε Register και κέρδισε μοναδικές προσφορές για Shopping!

Επίδαυρος

Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, που χρονολογείται από τον 6 αιώνα π.Χ., αποτέλεσε την έδρα του θεού της ιατρικής στην αρχαιότητα και το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο όλου του ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου.
  • Διεύθυνση: Ιερό Ασκληπιού Επιδαύρου, Λυγουριό
  • Τηλ.: +30 2753022009


Η Επίδαυρος αποτελεί ιστορική πόλη, κτισμένη στους πρόποδες των ορέων Αραχναίο, Κορυφαίο και Τίθιο, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε ο Ασκληπιός, ο θεός της ιατρικής στην αρχαιότητα.
Αποτέλεσε το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο όλου του ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου.

Τα μνημεία της αποτελούν σήμερα όχι μόνο παγκοσμίου φήμης αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, αλλά και εξαιρετική μαρτυρία για την άσκηση της ιατρικής στην αρχαιότητα.
Ο τόπος ήταν αφιερωμένος σε θεότητες με θεραπευτικές ιδιότητες ήδη από την προϊστορική εποχή.
Η στρατηγική της θέση, αλλά, κυρίως, το Ασκληπιείο της, συντέλεσαν, ώστε η πόλη να γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη τον 6ο π.Χ. αιώνα


Τι να Επισκεφθείτε

1. Το θέατρο της Επιδαύρου : χρονολογείται από το 340 π.Χ., και αποτελεί το καλύτερα διατηρημένο και ομορφότερο θέατρο από όλα τα αρχαία θέατρα της Ελλάδας.
Το αρχαίο θέατρο, σύμφωνα με τον Παυσανία κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο τον Νεότερο.
Προορισμένο για τη διασκέδαση των ασθενών είχε χωρητικότητα 13.000 θεατών. Χωριζόταν σε δύο μέρη, το άνω και το κάτω. Το άνω μέρος είχε 21 σειρές καθισμάτων για τον λαό ενώ το κάτω μέρος είχε 34 σειρές καθισμάτων για τους ιερείς και τους άρχοντες.
Η θαυμάσια ακουστική του, αλλά και η πάρα πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρείται σήμερα συντέλεσαν στη δημιουργία του φεστιβάλ Επιδαύρου, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς σήμερα.

2. Τα προπύλαια : Ο πρώτος χώρος που συναντά ο επισκέπτης, άμα φτάσει στο ιερό, είναι τα προπύλαια, η κατασκευή των οποίων ανάγεται στους μυκηναϊκούς χρόνους. Το κτίσμα αποτελούνταν από δυο στοές με 6 κίονες η καθεμιά. Η μία στοά ήταν ιωνικού ρυθμού ενώ η άλλη κορινθιακού.

3. Ναός Ασκληπιού Ιερού Ασκληπιού ΕπιδαύρουΟ δεύτερος χώρος που συναντά ο επισκέπτης, όταν φτάσει στο ιερό, είναι ο ναός του Ασκληπιού, που αποτελεί και το κεντρικό οικοδόμημα του Ιερού. Ο ναός είναι δωρικού ρυθμού και μέσα υπήρχε και το κατασκευασμένο από τον Πάριο Θρασυμήδη, το άγαλμα του θεού Ασκληπιού.
 Με την κατασκευή του, το διάστημα 380-370 π. Χ., ξεκίνησε το μεγάλο οικοδομικό πρόγραμμα του Ασκληπιείου.
Επιγραφικές μαρτυρίες αναφέρουν ως αρχιτέκτονα του ναού τον Θεόδοτο.

4. Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου : Το αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου βρίσκεται εντός του Αρχαιολογικού Χώρου του ιερού του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, που αποτελούσε τη μητρόπολη όλων των ασκληπιείων του αρχαίου κόσμου.
Τα εκθέματα του Μουσείου χρονολογούνται από την αρχαική ως τη ρωμαϊκή εποχή. Το είδος των εκθεμάτων ποικίλει.
Επίσης στο Μουσείο εκτίθενται και εκμαγεία σημαντικών αγαλμάτων όπως της Υγείας 4ου π.Χ. αι., της Θεάς Αφροδίτης (ρωμαϊκό αντίγραφο), του Ασκληπιού (ρωμαϊκής εποχής), και άλλων, τα πρωτότυπα των οποίων βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

5. Το μικρό θέατρο της Α. Επιδαύρου : Το μικρό θέατρο της Επιδαύρου ήταν αφιερωμένο στο Θεό Διόνυσο.
Εκεί λάμβαναν χώρα κυρίως τα δρώμενα της Διονυσιακής λατρείας.
Από τις αφιερωματικές επιγραφές, προκύπτει ότι η κατασκευή του θεάτρου, πραγματοποιήθηκε τον 4ο π.Χ. αι., από χορηγίες εξεχόντων αρχόντων και επίλεκτων προσώπων της τοπικής κοινωνίας, εκείνης της εποχής.
Χαρακτηριστικό του θεάτρου είναι οι επιγραφές, που αποτελούν ένα πραγματικό - ζωντανό μουσείο. Για τον λόγο αυτό αποκαλείται και “λαλούν θέατρο”. Κάθε Ιούλιο, πραγματοποιούνται σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις.

6. Καταγώγιο Ασκληπιείου Επιδαύρου: Το κτίριο του Καταγωγίου ήταν ένα μεγάλο τετράγωνο οικοδόμημα πλευράς 76,30μ., το οποίο χωριζόταν σε τέσσερα ίσου μεγέθους μικρότερα τετράγωνα.
Το κάθε τμήμα διέθετε εσωτερική κεντρική, περίστυλη αυλή με κίονες δωρικού ρυθμού. Δωμάτια διαφόρων διαστάσεων διατάσσονταν γύρω από κάθε αυλή. Το κτίριο ήταν διώροφο με συνολικά περίπου 160 δωμάτια.
Το οικοδόμημα του Καταγώγιου βρίσκεται σχετικά απομακρυσμένο από το κυρίως τμήμα του Ιερού. Η λειτουργία του ήταν να παρέχει στέγη στους πολυάριθμους επισκέπτες, ασθενείς, συνοδούς και προσκυνητές, ιδιαίτερα κατά τις ημέρες του εορτασμού των Ασκληπιείων, αλλά και της απόστασης του Ιερού από την πόλη της Επιδαύρου.

7. Κτίριο Ε Ασκληπιείου Επιδαύρου : Το κτίριο Ε βρίσκεται στο Ανατολικό άκρο της Ιερής πλατείας, ανάμεσα στο ναό του Ασκληπιού και το ναό της Αρτέμιδος.
Πρόκειται για ένα από τα πρωιμότερα ιερά κτίρια στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου, μέσα στο οποίο συνεχίστηκε το τυπικό της λατρείας που ήδη τελούνταν στο Ιερό του Απόλλωνος Μαλεάτα.
Το κτίριο Ε φιλοξένησε αρχικά τη διπλή λατρεία του Απόλλωνα και του Ασκληπιού. Στον κεντρικό υπαίθριο χώρο τελούνταν οι αιματηρές θυσίες, η θυσία δηλαδή του ζώου που καιγόταν στο βωμό προς τιμήν του θεού. Η θυσία του ζώου εξασφάλιζε στους πιστούς τη δύναμη και την ευλογία του ίδιου του θεού.

8. Η Θόλος του Ασκληπιείου της Επιδαύρου: Η θόλος ή θυμέλη θεωρείται το πιο κομψό, μετά το Ερεχθείο, κτίσμα των κλασικών χρόνων και είναι έργο του Πολυκλείτου.
Το σχήμα της προσομοιάζει με θολωτό τάφο και οι υπόγειες κυκλικές λαβυρινθώδεις διαδρομές της συμβολίζουν το σκοτεινό βασίλειο του Θεού Άδη. Άλλωστε ο Ύπνος ήταν αδελφός του Άδη, σύμφωνα με την μυθολογία.
Ίσως εκεί να γίνονταν οι εγκοιμήσεις των ασθενών όπου τη νύχια τους επισκεπτόταν ο θεός, δηλαδή οι ιερείς του ναού.
Πλησίον του κεντρικού ναού και της θόλου, υπήρχαν ιερά και άλλων θεών όπως της Αρτέμιδος, της Αφροδίτης , της Θέμιδος καθώς επίσης και μεγάλη βιβλιοθήκη για χρήση των ιερέων αλλά και των ασθενών και των συνοδών του.

9. Τελετουργικό Εστιατόριο ( ''Γυμνάσιο'' ) Ασκληπιείου Επιδαύρου: Το συγκρότημα του Τελετουργικού Εστιατορίου, στα νότια του αρχαιολογικού χώρου, αποτελείται από το κυρίως κτίριο του Εστιατορίου, το μνημειώδες Πρόπυλό του και το Ωδείο στο χώρο της περίστυλης αυλής.
Οικοδομήθηκε στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα π. Χ., με εξαίρεση το Ωδείο, το οποίο αποτελεί κατασκευή του 2ου μ. Χ.
Την ίδια εποχή θεωρείται ότι το Πρόπυλο μετατράπηκε σε ναό της Υγείας.
Το μνημείο αρχικά είχε θεωρηθεί ως Γυμνάσιο, χώρος δηλαδή που συνδέεται με αθλητικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες. Η σύγχρονη έρευνα ωστόσο απέδειξε πως πρόκειται για ένα Εστιατόριο, προοριζόμενο για τα τελετουργικά γεύματα, στα οποία, σύμφωνα με τη λατρεία, ελάμβανε μέρος και ο θεός, προσφέροντας δύναμη και υγεία στους πιστούς. 

10. Στάδιο Ιερού Ασκληπιού Επιδαύρου : Το Στάδιο του Ιερού του Ασκληπιείου της Επιδαύρου αποτελεί οικοδόμημα συνδεδεμένο με το τελετουργικό της λατρείας του Ασκληπιού, καθώς εδώ τελούνταν οι αθλητικοί αγώνες προς τιμήν του Ασκληπιού.
Η πρωιμότερη φάση κατασκευής του οικοδομήματος, η οποία διαπιστώθηκε κάτω από τα λίθινα εδώλια, χρονολογείται στον πρώιμο 5ο αιώνα π. Χ..
Ο Πίνδαρος αναφέρει την τέλεση γυμνικών αγώνων στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου ήδη από τον πρώιμο 5ο αιώνα. Αθλητικοί αγώνες αλλά και αγώνες ραψωδίας, μουσικής και δράματος αποτελούσαν τμήμα του τελετουργικού που ελάμβανε χώρα κάθε 4 χρόνια κατά τη διάρκεια των Μεγάλων Ασκληπιείων.

11. Ναός Αρτέμιδος Ιερού Ασκληπιού ΕπιδαύρουΟ μικρός ναός της Αρτέμιδος, βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του Ιερού, ανάμεσα στο κτίριο Ε και στο Τελετουργικό Εστιατόριο.
Κτίστηκε στο τέλος του 4ου αιώνα π. Χ. και παρέμεινε σε χρήση έως την ύστερη αρχαιότητα.
Η άσκηση λατρείας της Αρτέμιδος στο Ιερό χρονολογείται ήδη από τον 5ο αι. π. Χ, σύμφωνα με επιγραφική μαρτυρία.
Ο ναός ήταν πρόστυλος με 6 δωρικούς κίονες στην πρόσοψη και εσωτερική κορινθιακή κιονοστοιχία σε σχήμα Π.
Η Θεά φαίνεται πως είχε στην περιοχή τονισμένη την υπόστασή της και λατρευόταν ως Άρτεμις-Εκάτη. Η ύπαρξη ναού αφιερωμένου στην αδελφή του Απόλλωνα στο Ιερό της Επιδαύρου ήταν γνωστή από τη μαρτυρία του περιηγητή Παυσανία. Η ταύτισή του ωστόσο πραγματοποιήθηκε μετά την αποκάλυψη, στην ανατολική πλευρά του κτιρίου, ενεπίγραφου βάθρου με το όνομα της θεάς.

Εισιτήρια
Απλό Εισιτήριο: €6
Ενιαίο Εισιτήριο: €6 - αφορά το αρχαιολογικό μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου










Map