Click & Win!
Let your journey begin!Κάνε Register και κέρδισε μοναδικές προσφορές για Shopping!

Μυκήνες

Από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, οι Μυκήνες είναι το λίκνο του μυκηναϊκού πολιτισμού. Τα επιβλητικά της τείχη, φτιαγμένα από υπερμεγέθεις ογκόλιθους, σώζονται σε εξαιρετική κατάσταση.


Οι Μυκήνες κατά τη δεύτερη χιλιετηρίδα προ Χριστού, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα ελληνικού πολιτισμού, αποτελώντας ένα ισχυρό στρατιωτικό φρούριο που δέσποζε στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ελλάδας.

Η περίοδος της ελληνικής ιστορίας μεταξύ 1600 π.Χ. έως περίπου το 1100 π.Χ. ονομάζεται «μυκηναϊκή», αναφερόμενη στις Μυκήνες.

Στο απόγειο της δόξας τους, το 1350 π.Χ., το κάστρο και η κάτω πόλη είχαν 30.000 κατοίκους και ήταν έκτασης 32 εκταρίων. Πρώτος ο Όμηρος αναφέρει την πόλη περιγράφοντάς την αναλυτικά.

Παρότι το οχυρό κτίστηκε από Έλληνες, η ονομασία «Μυκήνες» δεν θεωρείται ελληνική αλλά μάλλον αποτελεί προελληνικό τοπωνύμιο.
Σύμφωνα με τον Παυσανία, ο Περσέας έκτισε τις Μυκήνες στην Τίρυνθα και τους έδωσε αυτό το όνομα είτε διότι του έπεσε εκεί η θήκη απ' το ξίφος του είτε ενώ διψούσε, βρήκε ένα μανιτάρι και τραβώντας τον είδε να υπάρχει η πηγή Περσεία, που υπάρχει και σήμερα.


Τι να επισκεφθείτε 


1. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών.
Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτήριο και είναι κτισμένο σε τρία επίπεδα καλύπτοντας μία συνολική επιφάνεια 2000 τ.μ. Το Μουσείο περιλαμβάνει πίνακες με κείμενα και εποπτικό υλικό που παρουσιάζουν τις συνδεδεμένες με τις Μυκήνες απεικονίσεις του χώρου από περιηγητές των περασμένων αιώνων, καθώς και το ιστορικό των ανασκαφών. Παρουσιάζονται επίσης ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο και υλικό από τους τάφους της ευρύτερης περιοχής των Μυκηνών, σε θεματικές ενότητες που αφορούν τη ζωή στις Μυκήνες και τα ταφικά έθιμα.
Οι «Πολύχρυσες Μυκήνες», το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, που πρώτος ύμνησε ο Όμηρος στα έπη του, είναι το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα.

2. Την Πύλη των Λεόντων : Στο προαύλιο χώρο της κεντρικής εισόδου βρίσκεται η περίφημη πύλη των Λεόντων, ένα θαυμαστό μεγαλιθικό μνημείο. Ονομάζεται έτσι επειδή στο υπέρθυρό της υπάρχει ανάγλυφη παράσταση λιονταριών, ένα από τα αρχαιότερα δείγματα μνημειακής γλυπτικής στο δυτικό κόσμο.

3. Τον Ταφικό κύκλο Α΄: Λίγα μέτρα αφότου μπείτε στην ακρόπολη, θα δείτε έναν κυκλικό περίβολο φτιαγμένο από πέτρινες πλάκες τοποθετημένες κάθετα στο έδαφος, το λεγόμενο ταφικό κύκλο Α΄. Στο εσωτερικό του υπήρχε ένα από τα πιο παλιά νεκροταφεία της πόλης με σημαντικές βασιλικές ταφές, όπως οι περίφημοι λακκοειδείς τάφοι με τα πλούσια χρυσά κτερίσματα.

4. Το Ανάκτορο: Ακολουθώντας τον κεντρικό λιθόστρωτο δρόμο φτάνουμε μέχρι την κορυφή του λόφου, όπου βρίσκεται το ανάκτορο με την αίθουσα του θρόνου, στην οποία σώζεται η κεντρική κυκλική εστία.

5. Την Υπόγεια δεξαμενή: Προχωρώντας προς τη βόρεια πλευρά της ακρόπολης, περνώντας ανάμεσα από ερείπια εργαστηρίων αλλά και οικιών, φτάνουμε στην είσοδο της υπόγειας δεξαμενής, που τροφοδοτούσε με νερό τον οικισμό. Φροντίστε να έχετε φακό μαζί σας, καθώς αξίζει να κατεβείτε τα σκαλοπάτια για να γνωρίσετε αυτό το προϊστορικό τεχνικό επίτευγμα.

6. Τους Θολωτούς τάφους: Ακριβώς έξω από τα τείχη βρίσκουμε τους λεγόμενους θολωτούς τάφους της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου, ενώ 200 περίπου μέτρα έξω από τον κυρίως αρχαιολογικό χώρο συναντάμε και τον εντυπωσιακότερο θολωτό τάφο στην Ελλάδα, το λεγόμενο Θησαυρό του Ατρέως.
Και τα τρία αυτά μνημεία χτίστηκαν ως τελευταίες κατοικίες μελών της βασιλικής οικογένειας των Μυκηνών. Οι τάφοι ονομάζονται θολωτοί, γιατί ο νεκρικός θάλαμος είναι μια μεγάλη κυκλική αίθουσα που στεγάζεται με θόλο, κατασκευασμένο με μεγάλη δεξιοτεχνία.

Map