Click & Win!
Let your journey begin!Κάνε Register και κέρδισε μοναδικές προσφορές για Shopping!

Αψίδα του Γαλέριου

Η αψίδα του Γαλέριου, γνωστή και ως Καμάρα, είναι μαζί με το Λευκό Πύργο, το χαρακτηριστικότερο μνημείο της Θεσσαλονίκης, και βρίσκεται στην Εγνατία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
  • Διεύθυνση: Εγνατία, Θεσσαλονίκη

Η Καμάρα είναι κτίσμα της εποχής της Ρωμαϊκής «Τετραρχίας» (αρχές 4ου μ.Χ. αιώνα) και αποτελεί το δυτικό σκέλος μίας στεγασμένης στοάς, που σχηματιζόταν από αψίδες και τόξα. Κατασκευάστηκε προς τιμή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Γαλέριου, όταν επέστρεψε νικητής στη Θεσσαλονίκη (περί το 306 μ.Χ.) μετά από πολέμους του κατά των Περσών.

Η θριαμβική αυτή αψίδα ήταν τοποθετημένη κάθετα στην αρχαία Εγνατία, που διέσχιζε την πόλη και αποτελούσε μέρος του λεγόμενου Γαλεριανού συγκροτήματος (Ρωμαϊκά Ανάκτορα), που αναπτύσσονταν κύρια νοτιοδυτικότερα, στις σημερινές πλατείες Ναυαρίνου και Ιπποδρομίου.

Τα ανάγλυφα της Καμάρας χαρακτηρίζονται από αφηγηματική και διακοσμητική τέχνη, με πλήθος παραστάσεων και μορφών.

Οι τεχνίτες των αναγλύφων πρέπει να ήταν Έλληνες, κάτι που φαίνεται και από τις ελληνικές επιγραφές, που είναι χαραγμένες ανάμεσα σε παραστάσεις των αναγλύφων: Ποταμός Τίγρις, Οικουμένη κλπ.

Στα ανάγλυφα απεικονίζονται παραστάσεις όπως μάχες, η πορεία του Γαλέριου με το στρατό του προς τη χώρα των Περσών, ενώ άλλες προπαγανδίζουν τη στρατιωτική δύναμη του Γαλέριου και την πολιτική ισχύ και ενότητα της Τετραρχίας, ως ένα σύστημα που μπορεί να διοικήσει τον κόσμο.

Map

登录或注册发表留言和图片 Login/Register

Αναρτήσεις από χρήστες